Ikigai – a reason for being
אולי זה שם המשפחה והחברה, אבל בכל מקרה תמיד נמשכנו לתרבות היפנית - לאסתטיקה שלה ולמושגי החיים שלה שביסודם לא מנסים לשנות את הבלתי ניתן לשינוי, אלא להבין את יופיו ושלמותו כפי שהוא. האיקיגאי הוא המושג שבבסיס תפיסת חיים זו, וכמנהגנו אימצנו אותו לא רק כסט ערכים לעסק ותרבות ניהולית, אלא גם ככלי אסטרטגי לקבלת החלטות בעסק - ובכלל.
אנחנו נוהגים לומר שהייחוד בשירות הייעוץ הכלכלי של סמוראי הוא ההבנה שדרכים רבות מובילות להצלחה, אבל רק אחת מהן נכונה לך – כאדם, כיזמית וכעסק. התהליך שאנחנו מובילים עם הלקוחות מתמקד בדיוק בזה – במשך שנים, ביחד איתכם, אנחנו עוברים דרך ובתוכה מאתרים את הדרך הנכונה לך. היא משתנה תוך כדי תנועה – כמונו וכמו נסיבות החיים והעסקים – אבל החיפוש והשאיפה לא משתנים וזו המהות בסופו של דבר. להצליח – בדרך – שלי.
בגלל זה, כשערן לס, המייסד והבעלים של אחת הפנינות המיוחדות בארץ לאוהבי תרבות ויין – Ya~Inn בלב אזור התעשייה הישן באילת – הכיר לנו את מודל ה-Ikigai זו הייתה התאהבות מיידית.
מהו מודל ה-Ikigai אם כן? מדובר בקונספט יפני שמשמעותו היא “סיבה להיות” או באנגלית – a reason for being – ושלו מיוחסת אריכות השנים של תושבי מקומות כמו האי היפני אוקינאווה. בבסיס המודל השאיפה לחיים מספקים, ארוכים וטובים – ולא פחות חשוב, שלווים. והדרך להגיע לכך היא, ע”פ המודל, שילוב ארבעה מעגלים ואלמנטים עיקריים בחיים:
- מה שאתה אוהב לעשות (התשוקה שלך)
- מה שהעולם צריך (המשימה שלך)
- מה שאתה טוב בו (השליחות שלך)
- מה שאתה יכול לקבל עבורו תשלום (המקצוע שלך)
איקיגאי נמצא בצומת שבה נפגשים ארבעת האלמנטים בחיים שלנו. כלומר – חיים המשלבים עבודה רווחית שמביאה לידי ביטוי את הכישורים שלנו באופן טוב, לא תעשה אותנו מאושרים לאורך זמן. יחסרו בה התשוקה והמשימה – מה שאנחנו אוהבים ומה שהעולם צריך. אפילו עבודה שמשלבת את התשוקה, השליחות והמקצוע לא תביא אותנו אל האיקיגאי. תחסר לנו המשמעות שבתרומה לסביבה, לעולם ולא רק לעצמנו. כדי להגיע אל האיקיגאי, חייב האדם להתייחס לכל ארבעת האלמנטים בחייו.
במישור הפרקטי:
בחיים אחרים היינו מאמנים אישיים או פסיכולוגים, אבל אנחנו לא. אנחנו יועצים עסקיים ומחויבים בסופו של תהליך לפרקטיקה עסקית שתשפר את תוצאות הפעילות הפיננסית באופן מובהק ומתמשך. מטה תמצאו שאלון המסייע באיתור האיקיגאי שלכם, והנה גם כמה דרכים ליישום המודל בעסק שלכם:
- פיתוח ההון האנושי – אנחנו חסידים של השקעה באנשים שעובדים בעסק שלך וחיים בו ולצידו. חברה שמצליחה להעניק לאנשיה קרקע פורייה להתפתחות אישית ולא רק מקצועית תזכה בעובדות ועובדים טובים המשביחים את עצמם ואת החברה לאורך זמן. מודל האיקיגאי משרת הרי בדיוק את המטרה הזו – שילוב ההתפתחות המקצועית והאישית באיזון מיטבי. שלבו את האיקיגאי בשיחותיכם עם העובדים בחברה, מצאו את הדרכים בהן אתם והחברה יכולים לתמוך בקידום כל האלמנטים של האיקיגאי.
- ההון האנושי המרכזי של החברה הוא אתם. אל תפסחו על עצמכם כמובן בהפנמת המודל ועשו בו שימוש בעצמכם.
- עסק הוא גם ישות עצמאית בעלת מאפיינים ייחודיים וחיים משל עצמה. הפעילו את מודל האיקיגאי על העסק שלכם: במה הוא טוב? על מוכנים לשלם לו? מה הוא הכי נהנה לעשות? מה העולם צריך וביכולת העסק לתרום לו?
- נסו לעשות שימוש באיקיגאי כמודל לתיעדוף אלטרנטיבות – בהשקעות או פעילויות חדשות או קיימות, או כל סיטואציה הדורשת החלטה מבין כמה אפשרויות. פשוט מאוד: דרגו כל אלמנט ב-1-10 וסכמו את תוצאות ארבעת האלמנטים. האפשרות שמתבררת כבעלת הסכום הגבוה ביותר היא האיקיגאי העסקי שלכם.
בסמוראי, לקחנו את העניין צעד קדימה ובשיתוף עם Ya~Inn פיתחנו כלים נלווים למודל כך שעסק יכול להציב לעצמו יעדים הנגזרים ממודל האיקיגאי ולמדוד את עצמו באופן תקופתי מול היעדים האלו. כך, אנחנו משלבים את יעדי האיקיגאי בתוכנית העסקית השנתית והרב-שנתית של העסק ומבצעים מדידה שוטפת שלהם במסגרת הבקרה התקציבית והתפעולית של העסק.
שאלות רלוונטיות:
לעובדים ולכם:
- מה אני אוהב לעשות בעבודה ובכלל? זו התשוקה שלך.
- במה אני טוב בעבודה ובכלל? זו השליחות שלך.
- על איזה דברים אני זוכה להערכה מצד לקוחות, קולגות ומנהלים? איזה דברים אני עושה או יכול לעשות בעבודה שיביאו לתרומה הגדולה ביותר להצלחת החברה? זה המקצוע שלך.
- מה אני חושב שהעולם צריך? מה אני יכול לעשות כדי שהעולם יהיה מקום טוב יותר? זו המשימה שלך.
בדקו את העסק שלכם במודל האיקיגאי:
- מה העסק שלכם “אוהב” לעשות? ההגדרה לאוהב נמצאת במקומות שבהם העסק כמכלול נהנה מהעשייה שלו, מקומות שבהם אתם מזהים אווירה טובה ונינוחה בקרב הצוות והציוד, לא בהכרח מקומות מעוטי תקלות ובעלי תוצאות טובות.
- במה העסק שלכם הכי טוב? זה המקום שבו העסק פשוט עושה את מה שהוא עושה הכי טוב בעולם, או לפחות הכי טוב מול תחומי עיסוק אחרים שלו.
- מה מקור הרווח המשמעותי ביותר של העסק?
- מה העולם צריך ואיפה לעסק יש יכולת לתרום בהיבט הזה?
טעות להימנע ממנה:
בעולם המערבי ואולי עוד יותר בעולם שאחרי משבר הקורונה, אנחנו עלולים להעניק משקל יתר לאחד האלמנטים. לדג’ לפרנסה, כי אי אפשר בלי. או להגיד משהו בסגנון של “בוא נחכה עם שינוי העולם ונתמקד קודם בבסיס – פרנסה, סיפוק והצלחה, אח”כ נדאג לשאר וזה גם יהיה קל יותר”. לפי האיקיגאי זו טעות. דווקא עכשיו, יותר מתמיד, זה גם אפשרי וגם הכרחי לשקול את ארבעת האלמנטים באופן שווה ומלא ולשאוף לאיזון מלא ביניהם.
חומר נוסף למחשבה:
המובן מאליו, אבל צריך להגיד את זה בקול רם: מודל האיקיגאי עשוי לקרוא לשינוי. אם ארבעת האלמנטים לא מתחברים או לא מתקיימים באיזון אחד לצד השני, הרי שהתפיסה הזו מחייבת לבצע שינוי שיביא איזון ונוכחות מלאה של ארבעת האלמנטים. מכאן ברור אם כן, שאתם תידרשו לשינוי באופן מתמיד. האיקיגאי הוא דרך חיים והחיים נמצאים תמיד בתנועה. התנועה הזו תפר את איזון ארבעת האלמנטים ובגלל זה האיקיגאי הוא אינסופי – הפרה ואיזון וחוזר לילה.
אל תפחדו משינוי, מה שלא משתנה לא חי.
כלים:
ארזנו בשבילכם באקסל את האיקיגאי האישי, העסקי וגם אחד לשימוש בתעדוף אפשרויות.