אג’יליות (agility) – SAMURAI

חזרה למאמרים

אג’יליות (agility)

תמיר סמוראי
הבאז וורד מספר אחת של 2020 שמשמעותה היכולת לנוע/להגיב מהר כבשה את מקומה בלימודי מינהל עסקים עוד בעשור האחרון כמילת מפתח לתכונות הנדרשות מארגונים בעולם המשתנה של העידן הדיגיטלי והרשתות החברתיות. עם פרוץ משבר הקורונה תופס המושג חשיבות יתרה בהתנהלות חברות ועסקים. ואולי בעצם נגלה שהקורונה היא רק זרז של הפנמת תהליך קיים ממילא והכרחי להישרדות ושגשוג של חברות ובני אדם?

הבאז וורד מספר אחת של 2020 שמשמעותה היכולת לנוע/להגיב מהר כבשה את מקומה בלימודי מינהל עסקים עוד בעשור האחרון כמילת מפתח לתכונות הנדרשות מארגונים בעולם המשתנה של העידן הדיגיטלי והרשתות החברתיות. אם תורות הניהול של המאה הקודמת עסקו בביסוס תשתיות רחבות וצבירת נכסים כמנוע הצמיחה וההצלחה של הארגון, במאה הזו מככבות הפלטפורמות שלא מחזיקות בשום נכס אלא מחברות בין שני צדדים של השוק, כגון: גוגל, אובר, אייר ביאנבי, פייסבוק, ספוטיפיי וכיו”ב. תוסיפו לזה את מאפייני הדור הנוכחי שסולד מרכוש וקביעות, את שוק העבודה שהולך ומשנה פניו בשנים האחרונות וכמובן את הפיתוח הטכנולוגי המואץ שדוחק יותר ויותר את האדם מעוד ועוד משרות – ואולי נבין שהקורונה עשויה לתפקד בהיבט הזה רק כזרז של הפנמת תהליך קיים ממילא והכרחי להישרדות ושגשוג של חברות ובני אדם.

במישור הפרקטי:

אתרו את המשקולות בעסק ובמבנה הפעילות שלו. הקורונה מאפשרת ואף מאלצת להישיר מבט לנקודות התורפה האלו שעד לא מזמן היוו אולי חלק משמעותי ממקור גאוותכם ואף מקור הכנסות העסק והיום מכבידות עליו עד כדי איום קיומי. אלה יכולות תשתיות שנמצאות בלב ליבו של המודל העסקי שלכם: שטחי מכירה נרחבים, צוותים קבועים גדולים, כלי עבודה וציוד יקר. התהליך הניהולי מחייב בחינה של אלו כל הזמן, הקורונה מחייב שקילת הנחיצות של אלו ולעיתים, אין מה לעשות, גם איתור של מודלים עסקיים אלטרנטיביים.

שאלות רלוונטיות:

  • כמה המרכיב הזה בפעילות/תשתיות תורם להצלחת העסק בימים אלו ובימי שגרה?
  • יכול להיות ששימור היכולת הזו, למרות שהיא אינה הכרחית אך גם לא שלילית בעת הזו, משפר את יכולת העסק לשנות מיקוד בזריזות? לקפוץ בין שווקים? לאתר מוצרים חדשניים?
  • כמה המרכיב הזה בפעילות עושה את המוצר/שירות של העסק נחשק ונגיש עבור הלקוח?
  • האם בלי רכיב זה נאבד מכירות (או ליתר דיוק – רווח גולמי) בהיקף דומה, קטן או גדול מהעלות הקבועה הנגזרת מהתשתית הזו?
  • האם יש אפשרויות אחרות להנגיש ולמכור את המוצר?

טעות להימנע ממנה:

אג’יליות היא לא יעילות והיא גם לא מחייבת אותה. המחשה של הרעיון: אם אתם יעילים ברמה של 100% מרווח התנועה שלכם מוגבל וזה הרי נוגד את מושג האג’יליות.

בנוסף, אג’יליות מטרתה לא רק להגן על העסק מאיומים וסיכונים, אלא גם לאפשר לו לנצל ולמצות הזדמנויות מפתיעות ולא צפויות, להיות שם לפני המתחרים ועם יכולת הכלה מלאה ככל האפשר. בתקופות הפעילות שבין הסגרים ובוודאי שבפעילות האונליין חווינו את זה ביתר שאת – רבים מהלקוחות שלנו הציגו ביצועים טובים בעשרות אחוזים לעומת התקופה המקבילה אשתקד.

חומר נוסף למחשבה:

מי שייקח את הדיון הזה ברצינות ובכנות, יגיע למסקנה שהמשקולת הכבדה ביותר וזו שמונעת יותר מכל את הגמישות ההכרחית לתקופה הזו ובכלל היא צורת החשיבה שלנו.. הבנה ומודעות לכך הן, כמו תמיד, מחצית הדרך לפתרון ולעיתים אף כולה.

רוצים את המאמר הבא אצלכם?

Back to top
בואו נקבע פגישה
hidden